Ekonomi

Sezonun ilk örtü altı kayısı hasadı yapıldı

Dönemin ilk örtü altı kayısı hasadı, Türkiye’nin ilk sezon üretim merkezlerinden biri olan Mersin’de gerçekleştirildi. Dönemin ilk hasadı olduğu için çiftçiye destek olacak işin kilogramı 300 liradan alındı.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden biri olan Mersin’de ilk yaprak örtüsü altında birçok çalışma yapılıyor. Faziletli ve Silifke ilçelerinde özellikle örtü altı olarak erikten kayısıya kadar pek çok meyve yetiştirilmektedir. Bu yılın ilk sera kayısıları olgunlaştı. Bu yıl kalitesi yüksek kayısı hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun talep gördü ve siparişler alındı. Toplanan ilk kayısının yurt içinde büyük şehirlere, yurt dışında ise başta Ortadoğu olmak üzere Arap ülkelerine gönderileceği belirtildi.

İlk hasat için gelen esnaflardan Mustafa İnanç, “Mersin Erdemli Kocahasanlı mevkiinde sezonun ilk sarı kayısı hasadını gerçekleştirdik. Üreticimize kilogramı 300 TL yazdık. Ürünümüzü pazarlayacağız. İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlere ve Dubai, Katar gibi dış pazarlara bu 300 TL üreticimize katkı sağlayacak. Biz de böyle açtık” dedi.

Eser toplanmadan önce çok rağbet görüyordu.

Erkenci çim işçiliğinin yoğun talep gördüğünü ifade eden İtimat, “Ürünümüz ilk yıl ürünü olduğu için her taraftan talep görüyor. Ürdün’den de güzel bir talep var.” Katma değer olarak ülkemize gönderiyoruz, ülkemize döviz olarak geri dönüyor. Sera ürünü olarak değerlendiriliyor yani Mersin’de ilk ürünü hasadını yapıyoruz” dedi.

“İlk yıl üreticiye büyük ekonomik katkı”

Tüccar ve üretici Ayhan Eski, “Turfanda olarak Ocak ayında Allah’ın izniyle dutla başladık, sonra çileklerimizi, ardından eriklerimizi ve kayısılarımızı da topladık. Turfanda Erdemli ve Silifke’ye büyük ekonomik katkı sağlıyor. Tüccarlar da buraya yöneliyor. “Bu bizim için bir şans erken çıkacak” dedi. – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu